Red-Breasted Sapsucker

En medelstor hackspett, den rödknäppta sapsuckern ansågs tidigare vara samma art som den gulbockade sapsuckern och den rödknäppta sapsuckern, men alla dessa fåglar har nu delats upp i olika arter i fågelfamiljen Picidae . Att veta vad som gör var och en unik är ett utmärkt sätt för fåglarna att lära sig mer om dessa färgglada hackspettar, och detta faktablad om den rödbryggade sapsuckern är ett utmärkt sätt att upptäcka denna djärva och vackra hackspett.

Snabba fakta

  • Vetenskapligt namn : Sphyrapicus ruber
  • Vanligt namn : Red-Breasted Sapsucker
  • Livslängd : 2-3 år
  • Storlek : 8-9 tum
  • Vikt : 1, 4-2, 4 ounces
  • Wingspan : 16-18 inches
  • Bevarningsstatus : Minst oro

Red-Breasted Sapsucker Identification

Denna fågels upprättstående ställning, styv svans, stout svart räkning och övergripande jizz identifierar den lätt som en hackspett. Fåglar måste se närmare på specialiserade fältmärken, men för att vara säkra på att de ser en rödknäppt sapsucker.

Kön liknar en ljusröd huva som sträcker sig till halsen och övre bröstet. En vit eller buff buffel vid botten av räkningen kan sträcka sig till ett mustaschutseende på vissa fåglar, men det är mycket varierande. Den svarta ryggen har små buff-gula fläckar i mitten och de svarta vingarna har en djärv vit snedliknande lapp längs kanten. Krumpan är vit och buken är gul eller vitgul med fin svart strimling. Undertäckskydden är vita med svarta ränder. Den gaffelade svansen har svarta ytterfjädrar och vita innerfjädrar med svart spärr. Den nedre buken kan vara gråaktig eller gulaktig.

Färgintensiteten kan variera mellan olika populationer och underarter, och södra underarter visar vanligtvis mer vita än nordliga fåglar, särskilt på baksidan. Juveniler är mycket mer brunaktiga överlag, med en mörkröd eller rödbrun tvätt i ansiktet och bröstet. En vit mustasch är mer uttalad på omogna hackspettar.

Dessa hackspetsar är vanligtvis tysta utom när man följer kameror. Det typiska samtalet är en skarp, utdragen mew som kan ha en piercingkvalitet. Trumma mönstret är vanligtvis relativt långsamt, med något snabbare beats i början och ett oregelbundet övergripande mönster som inkluderar både enstaka och dubbla beats mot slutet.

Red-Breasted Sapsucker. marneejill / Flickr / CC by-SA 2.0
Red-Breasted Sapsucker under flykt. Gillfoto / Flickr / CC by-SA 2.0
Red-Breasted Sapsucker. sam may / Flickr / CC med 2.0

Red-Breasted Sapsucker Habitat and Distribution

Dessa hackspettar föredrar relativt fuktiga skogar med antingen barrträd eller blandade barrträd och lövträd, särskilt asp, ponderosa tallar, granar och hänglås. Rödbröst sapsuckers finns året runt längs Stillahavskusten från södra Alaska genom kusten British Columbia och Vancouver Island och så långt söderut som de västra delarna av Washington och Oregon samt norra Kalifornien.

Vagrant observationer registreras sällan mycket längre inåt i landet än denna fågels förväntade räckvidd, inklusive så långt öster som Texas.

Migrationsmönster

Även om inte alla dessa hackspetsar migrerar, förblir bergsbestånd i allmänhet på höjder på mitten eller låg nivå, och de flyttar i höjdled för att undvika det hårdaste nordliga vintervädret, även om de håller sig inom samma året runt. I populationer utanför berg kan dessa hackspetsar utvidga sitt sommaravelsintervall något längre norrut och betydligt mer inlandet i hela British Columbia. På vintern rör sig dessa hackspettar längre söderut till södra Nevada, sydvästra Arizona och norra Baja.

Beteende

Dessa hackspettar är i allmänhet ensamma eller kan hittas par i avelsäsongen. Under flygningen växlar de snabba vingslag med korta glider, vilket ger sin flygväg ett vågliknande upp-och-ner-upp-och-ner-mönster.

Diet och utfodring

Sapsuckers med rödbröst är vanligtvis slemgivande och äter främst safta och nektar, även om de också inkluderar insekter i sin diet för protein. De kommer också att äta frukt och bär, särskilt på senhösten när insekter och sap inte är lika överflödiga. Dessa hackspettar använder en mängd olika fodertekniker, inklusive sondning, slipning, strippning av bark för att uppmuntra sapflöde och borrning av en jämn serie hål som de kan besöka för sap och insekter. Olika fåglar kommer också att besöka de här brunnarna, inklusive kolibrier, krigare och andra hackspettar.

Nesting

Dessa hackspettar är monogama och bo vanligtvis antingen ensamma eller i små kolonier. De är häckande häckande fåglar och den manliga partneren gräver ut hålrummet, vanligtvis 15-100 fot över marken med ett 1, 5-tums ingångshål. Inget häckmaterial används vanligtvis, men några få flisar kan vara kvar i häckrummet efter utgrävningen.

Ägg och unga

Äggen är vanliga, mattvita och kan vara antingen ovala eller elliptiska. Det finns 4-7 ägg i varje ras, och båda föräldrarna delar inkubationstullar i 12-13 dagar, men det exakta förhållandet mellan hur mycket inkubationstid den manliga eller kvinnliga föräldern har har inte studerats väl. Efter att kycklingarna har kläckts, matar båda föräldrarna dem i 25-29 dagar, och efter att de unga fåglarna lämnar boet fortsätter föräldrarna att ge vägledning när de unga hackspettarna lär sig att borra sina egna sapbrunnar. Endast en ras föds upp varje år.

Dessa hackspetsar hybridiserar lätt med rödknäppta sapsuckers och gulbockade sapsuckers, vilket kan göra identifiering mellan arten svår eftersom det resulterande avkomman kan visa osäkra eller otydliga färger och markeringar.

Red-Breasted Sapsucker Conservation

Även om dessa hackspettar inte anses vara hotade eller hotade, har de historiskt förföljts som fruktträdgårdsskadegörare, eftersom ofta borrning av sapbrunnar så småningom kan döda träd. Sapsuckers med röda ögon är nu skyddade från sådan förföljelse, men avverkningsaktiviteter och borttagning av döda träd utgör fortfarande ett hot mot deras totala befolkningsantal. Att bevara snags och andra häckplatser är viktigt för att skydda dessa fåglar och hjälpa deras befolkningstillväxt.

Tips för Backyard Birders

Dessa hackspettar kan besöka gårdar och trädgårdar där stora nektarmatare finns tillgängliga, samt suet matare eller fruktträd. Mogna träd och snaggar kan också locka rödknäppt sapsuckers. Att plantera bärbuskar är ett annat sätt att tillhandahålla frukt för dessa fåglar och kan hjälpa dem att välkomna på gården.

Hur man hittar denna fågel

Hackspettar kan vara utmanande att hitta i fältet, men skanning av träd efter linjer med små, jämnt fördelade hål kan varna fåglarna att rödbryggade sapsuckers är aktiva i området. Se upp för fåglarna att besöka samma träd och lyssna på deras trumma i mitten av våren och början av sommaren för att hjälpa till att hitta dessa hackspettar.

Utforska fler arter i den här familjen

Det finns många andra hackspettar i Picidae- familjen som är favoriter hos fåglarna, och att lära sig mer om hackspett är ett bra sätt att upptäcka allt som är unikt och intressant med dessa fåglar. Missa inte andra nära släktingar till rödbröst sapsucker, inklusive:

  • Yellow-Bellied Sapsucker
  • Stege-backed hackspett
  • Pileated Woodpecker

Kolla in alla våra vilda fågelprofiler för att lära dig mer om dina favoritfåglarter!